Cesta, co nikdy nekončí

Když jsem před pěti lety stál na začátku tříměsíčního putování Pacifickou hřebenovkou, tušil jsem, že tahle cesta bude jiná. Ale až do prvního přespání v Mohavské poušti jsem si nechtěl připustit, že to bude nejtěžší cesta, kterou jsem zatím podnikl.

Přidáno
21. června
Summer & Myles - Daniel Kužela
Autor
Daniel Kužela
 
 

Když jsem před pěti lety stál na začátku tříměsíčního putování Pacifickou hřebenovkou, tušil jsem, že tahle cesta bude jiná. Ale až do prvního přespání v Mohavské poušti jsem si nechtěl připustit, že to bude nejtěžší cesta, kterou jsem zatím podnikl.

Udržitelná móda: potěš sebe i planetuJá na začátku PCT v roce 2016.

A už vůbec mě nenapadlo, že to bude cesta, co nikdy neskončí. Že i když z ní sejdu, vrátím se do civilizace, opustím USA a odletím zpět do Česka, tak v ní budu stále pokračovat. Bude v každém mém rozhodnutí a bude formovat mé další kroky. Povede mě dál, i když po ní půjdu už třeba s rodinou.

První kroky s novými zkušenostmi

Prvním dobrodružstvím na této prodloužené cestě bylo založení neziskovky El Grifo. Byl jsem stále ještě plný té krásy, kterou jsem tam venku cítil všude kolem sebe a zároveň i bolesti a frustrace z toho, jak křehká tahle krása je a jak nešetrně s ní zacházíme..

Něco ve mně mě stále nenechávalo klidným, formovaly se uvnitř mě myšlenky a pohledy na svět a zároveň nutkání tenhle pohled sdílet. Poměrně spontánně jsem pak převzal inspiraci ze zahraničí a rozhodl se svůj pohled na svět sdílet skrze projekt Tree Factory. Vnitřní nutnost dělat věci správně a touha měnit svět zformovaly projekt, který si dal za cíl inspirovat skrze udržitelný přístup k životu a nutkání dělat i něco víc než “jen vydělávat peníze”.


Daniel Kužela - Cesta co nikdy nekončíMomentka z focení první kolekce Because I GIVE A FUCK.

Od té doby se mnohé změnilo, cesta se vine dál a krajina se mění. K našim už téměř 100 000 vysazených stromů se přidala spousta dalších od jiných značek a firem. Dokonce už sází i banky a hypermarkety (a my chceme věřit, že to opravdu dělají). Každý strom, každý ekologický nákup se počítá.

Všechny ty kapky nakonec vytvoří oceán.
A cesta vede dál...

I biobavlny je teď daleko širší výběr. Musím řict, že si ve svých začátcích pamatuju, že sehnat hezké oblečení z biobavlny byl oproti současnosti opravdový oříšek. O nějakém ekologickém potisku už jsem si mohl nechat jen zdát. Jsem rád, že se to změnilo, ale uvědomuji si, že k tomu, aby se věci měnily skutečně a do hloubky, to zdaleka nestačí.

Na naší cestě to teď znamená, že se potřebujeme posunout někam dál, směrem k dalšímu dobrodružství. Dělat všechno to, co dosud, ale přidat další výzvy. Pokořit další hřeben. Jeden teď před sebou vidíme a pečlivě se chystáme k výstupu. Zatím neprozradíme, co se skrývá na vrcholu. Čekejte daleko širší výhled.

Všechno to, co už znáte a máte rádi a k tomu novou perspektivu. Budeme vám posílat podrobné zprávy z výstupu. Těšíte se? My hrozně moc.

Zaujal tě tento článek?

Poděl se o něj s přáteli.


Nové články do tvého mailu

Budeme s tebou jako první sdílet nové články, informace o nových kolekcích,
exkluzivních slevách, ale i o tom, co se děje okolo Summer & Myles.

Vložením e-mailu souhlasíš s podmínkami ochrany osobních údajů
Daniel Kužela

Daniel Kužela

Zakladatel projektu

S touhou usilovat o změnu směrem k udržitelným cílům jsem před třemi lety založil organizaci El Grifo a její první projekt Tree Factory. Skrze udržitelnou a férovou módu, společensky prospěšné podnikání a ruční a osobní přístup k produktům a lidem teď malými kroky ke změně směřujeme, společne s vámi. Díky za to.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz