Chcete se oblékat udržitelně? Začněte minimalismem!

Minimalismus jako módní styl je dnes IN. Tento článek ale nebude o tipech na minimalistické outfity. Budeme se bavit o minimalismu v rámci přístupu k šatníku a nakupování oblečení. Jak ho praktikovat? A v čem souvisí s módní udržitelností? 

Přidáno
17. května 2022
Summer & Myles - Tereza Reyes
Autor
Tereza Reyes
 
 

Minimalismus jako módní styl je dnes IN. Tento článek ale nebude o tipech na minimalistické outfity. Budeme se bavit o minimalismu v rámci přístupu k šatníku a nakupování oblečení. Jak ho praktikovat? A v čem souvisí s módní udržitelností?

Udržitelná móda neexistujeMinimalistický šatník

Pojmy

Kapsulový, minimalistický, základní, basic… neříkejte, že jste tyto pojmy nikdy neslyšeli. V módním světě jde o čím dál častěji skloňovaná slova. Jaký je jejich význam a jak spolu souvisí?

Kapsulový šatník

  • z anglického “capsule wardrobe.” Capsule nebo česky kapsle (pouzdro, tobolka) značí kompaktní šatník, který je založený na několika vzájemně kombinovatelných kouscích. Tyto kousky se často označují jako základní. Cílem kapsulového šatníku je schopnost vytvořit s minimem oblečení co nejvíce outfitů. Termín kapsulový může být volně zaměněn s označením minimalistický.

Základní kousky

  • anglicky “essential pieces” - kousky, které fungují jako základní stavební kameny kapsulového (minimalistického) šatníku. Tyto kousky se vyznačují tím, že jsou:
    • nadčasové a nikdy nevyjdou z módy
    • univerzální (dají se nosit na různé příležitosti)
    • ušité z kvalitních materiálů
    • dobře střižené a skvěle nám padnou
    • v neutrálních odstínech (černá, bílá, béžová, šedá…), které jsou dobře kombinovatelné jak mezi sebou, tak s čímkoliv jiným.

A co si pod pojmem základní kousek představit? V případě žen je to určitě bílé tričko, bílá košile, malé černé šaty, sukně, džíny, jednobarevná mikinu, vlněný svetr či kardigan, kožená bunda, trenčkot, vlněný kabát, tenisky, baleríny nebo mokasíny, kožená kabelka…

V případě mužů opět bílé tričko, polo tričko, košile, džíny, chino kalhoty, polobotky, tenisky, sako, volnočasová bunda, kabát, crewneck či svetr…

Je důležité poznamenat, že základní kousky tvoří cca 80-90% minimalistického šatníku (přesný poměr neexistuje) a mohou být doplněny o sezónní, barevné, vzorované nebo trendy věci.
Promítá se do nich náš styl a to, v čem se cítíme dobře - pokud neradi nosíte například koženou bundu, tak ji v šatníku samozřejmě mít nemusíte.

Basic kousky

Často bývají zaměňovány se základními kousky, zřejmě proto, že jde o univerzální, jednobarevné oblečení bez potisku. Takřka každý módní řetězec či značka má dnes na výběr z basic triček, tílek či mikin. Rozdíly mezi pojmy basics a essentials jsou sice minimální, ale jsou.

Pro mě osobně basics znamenají spíše černá a bílá trička - kousky, které jsou pro všechny stejné a jejich koupě je poměrně jednoduchá. Základní kousky jsou pak více personalizované a do jejich výběru je potřeba investovat nejen peníze, ale především čas - dobrým příkladem jsou skvěle padnoucí džíny, sako nebo třeba kvalitní kabelka.

Cílem minimalistického šatníku je schopnost vytvořit s minimem oblečení co nejvíce outfitů.

Jak probíhají minimalistické nákupy oblečení?

Nákupy do minimalistického šatníku se vyznačují tím, že jsou:

  • pomalé (uvážené a promyšlené) - tzn. nikdy nejsou impulzivní!
  • vědomé - přesně vím, co a proč si jdu koupit
  • informované - ať už se jedná o znalost materiálu nebo módní značky a jejich praktik
  • méně časté
  • vykonávány na základě naší potřeby, ne slevové akce

Při nákupech do minimalistického šatníku nám jde o to, aby nám daný kousek sloužil co nejvíce a nejdéle, což znamená, že se díváme na jeho:

  • kvalitu
  • nadčasovost
  • kombinovatelnost
Minimalistický šatník - buy less, choose well

Jak souvisí minimalismus s udržitelností? 

Odpověď na tuto otázku je obsáhlá, ale pokusím se ji zestručnit. Módní průmysl je jeden z nejvíce znečišťujících na světě. Spotřeba vody, materiálu, emise, znečišťování ovzduší, půdy, využívání pesticidů, kontaminace vodních toků toxickými chemikáliemi, textilní odpad hromadící se na skládkách… k tomu si přidejte neetické podmínky v továrnách na výrobu oblečení a máte ukázkový příklad 100% neudržitelného průmyslu.

Kdyby si každý z nás koupil za rok 5 nových věcí, textilní průmysl by pro planetu nepředstavoval žádný extra problém. Bohužel, hlad po novém oblečení většiny populace je mnohonásobně větší. V případě módního průmyslu se setkáváme s ohromující nadspotřebou, a tedy i nadvýrobou. Čím víc, tím líp, a hlavně levně!

Ročně se na celém světě vyrobí okolo 100 miliard nových kusů oblečení.

Pokud si dopady na životní prostředí vynásobíte tímto číslem, nemusíte být kdovíjaký matematik, aby vám bylo jasné, že je to problém. Problematická je nejen výroba, ale především množství vyrobeného (a následně vyhozeného) oblečení.

A teď již zpět k otázce. Osobně věřím, že minimalistický šatník může být řešením výše zmíněné módní tragédie. Představuje totiž kontrast k módnímu konzumerismu a místo přeplněné skříně usiluje o omezenou, ale zato funkční garderóbu. Výsledkem je menší množství nákupů, menší poptávka po oblečení, méně oblečení v naší skříni, a konečně i menší množství textilního odpadu.

Zaujal vás koncept minimalistického šatníku? Pokud ano, sledujte dál náš blog a Instagram @summermyles.cz a @tereza_teresita, kde postupně najdete více obsahu na dané téma.

Zdroje:
en.wikipedia.org/wiki/Capsule_wardrobe
theessentialman.com/mens-capsule-wardrobe-guide/
www.weforum.org/agenda/2020/01/fashion-industry-carbon-unsustainable-environment-pollution/
www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20201208STO93327/the-impact-of-textile-production-and-waste-on-the-environment-infographic
www.envirotech-online.com/news/air-monitoring/6/breaking-news/what-are-the-most-polluting-industries-fashion/57007
cleanclothes.org/fashions-problems/waste-and-pollution

Nové články do tvého mailu

Budeme s tebou jako první sdílet nové články, informace o nových kolekcích,
exkluzivních slevách, ale i o tom, co se děje okolo Summer & Myles.

Vložením e-mailu souhlasíš s podmínkami ochrany osobních údajů
Tereza Reyes pro Summer & Myles

Tereza Reyes

Copywriter, blogger, influencer

Na slovo eco-friendly jsem už poměrně alergická. Pokud chceme žít udržitelně, není to o tom, že budeme nakupovat věci s označením “eko.” I eko věci jsou pořád věci, které musely být z něčeho vyrobeny a odněkud někam převezeny. Klíčem k udržitelnosti je podle mě minimalistický přístup - zamýšlení se nad každým nákupem a vědomé omezování naší spotřeby, ať už se jedná o módu nebo o potraviny.
Instagram

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz