Udržitelná móda: potěš sebe i planetu

Odhaduje se, že módní průmysl je 2. největším znečišťovatelem životního prostředí na světě. Za jediný rok například Britové vyhodí přes 1 milion tun oděvů. Děsivé číslo, že? Nebylo to tak ale vždy.

Přidáno
24. února
Summer & Myles - Daniel Kužela
Autor
Daniel Kužela
 
 

Odhaduje se, že módní průmysl je 2. největším znečišťovatelem životního prostředí na světě. Za jediný rok například Britové vyhodí přes 1 milion tun oděvů. Děsivé číslo, že? Nebylo to tak ale vždy.

Udržitelná móda: potěš sebe i planetu

V době, kdy fashion průmysl ještě fungoval na principu ročních období, nedocházelo k tak extrémní produkci oděvů a nákupní chování bylo podstatně umírněnější.

Vše změnil trend tzv. fast fashion, ta zahájila éru masového chrlení levných kousků oblečení, kdy jste si novou kolekci mohli koupit doslova každý týden. Zákazníci na to reagovali velmi rychle a začali pravidelně plnit šatníky levným oblečením, které často oblékli jen párkrát. Co na tom, za celý outfit často zaplatil jako za oběd v průměrné restauraci.

Tričko za dolar

Jedním z nejkrutějších zrcadel fast fashion se stala tragédie v bangladéšské továrně Rana Plaza v roce 2013, při jejímž zhroucení přišlo o život 1129 lidí a další stovky byly těžce zraněny. Mrtví i přeživší se zpod trosek vyprošťovali více než 3 týdny. A bohužel až tato tragédie donutila řetězce alespoň částečně zlepšit pracovní podmínky svých dělnic a dělníků, kteří dosud pracovali v nelidských podmínkách a za zcela nedůstojnou mzdu.

Nutno podotknout, že ani v roce 2021 není většina továren v Číně, Bangladéši, Indii a dalších zemích místem, které by chtěl průměrný Evropan jen navštívit, natož zde pracovat.

Oceány plné svršků

Nelidské pracovní podmínky a nedůstojná mzda dělnic a dělníků nejsou ale jediné problémy fast fashion. Nekonečné chrlení milionů kusů oblečení má zcela devastující dopad především na životní prostředí.

Oceány jsou plné textilu, který lidé po pár vypráních vyhodí do kontejneru. Půda i voda jsou otrávené chemikáliemi, které oděvní továrny vypouští do přírody.

A pesticidy používané k postřiku polí s bavlnou ničí půdu, prosakují do spodních vod a způsobují velmi vážné zdravotní obtíže lidem, kteří v těchto oblastech žijí. Nemluvě o mentálním zdraví dělnic a dělníků, kteří v takových podmínkách pracují.

Co znamená udržitelnost pro Summer & Myles

Takto děsivé zacházení s planetou i lidmi nám trhá srdce. Máme za to, že lidé by měli žít s přírodou a vším živým v souladu a s láskou. A proto se snažíme, abychom při produkci našich kolekcí zatěžovali planetu co nejméně.

Všechny produkty v e-shopu jsme vyrobili z certifikované GOTS biobavlny nebo recyklovatelného polyesteru. Neprodukujeme obří kolekce, které bychom pak vyprodávali za pár korun. Tvoříme malé autorské kolekce, které v malých počtech v případě zájmu dotváříme.

I barvení a tisk našich produktů probíhá v souladu s přírodou. Používáme ekologické barvy, kterými každý kousek ručně potiskneme.

Vedle snahy o co největší udržitelnost jsme se zapojili do programu reforestrace. Takže za každý prodaný kus vysadíme 10 stromů.

Plány do budoucna:

Chceme více pronikat do módního průmyslu, který pro nás stále skýtá mnoho neznámého. Rádi bychom posunuli své znalosti ohledně výroby i výběru látek a tvorby střihů. Ale především chceme být více udržitelní.

Našim cílem je stát se během 2 let zcela soběstačnou a plně udržitelnou značkou. Chceme proto, aby naše kolekce byla naše od A do Z. Navržená, obarvená a ušitá u nás.

Zaujal tě tento článek?

Poděl se o něj s přáteli.


Nové články do tvého mailu

Budeme s tebou jako první sdílet nové články, informace o nových kolekcích,
exkluzivních slevách, ale i o tom, co se děje okolo Summer & Myles.

Vložením e-mailu souhlasíš s podmínkami ochrany osobních údajů
Daniel Kužela

Daniel Kužela

Zakladatel projektu

S touhou usilovat o změnu směrem k udržitelným cílům jsem před třemi lety založil organizaci El Grifo a její první projekt Tree Factory. Skrze udržitelnou a férovou módu, společensky prospěšné podnikání a ruční a osobní přístup k produktům a lidem teď malými kroky ke změně směřujeme, společne s vámi. Díky za to.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz